| Autor |
Przyspieszone wybory na prezydenta |
Consigliere
Użytkownik
Data rejestracji: 11.04.08 |
| Dodane dnia 30-04-2010 14:02 |
|
|
Jesteśmy w trakcie kampanii wyborczej na prezydenta. Obecnie jest czas na zbieranie podpisów przez kandydatów którzy muszą zebrać po 100 000 podpisów- by być dopuszczonym do oficjalnego pierwszego etapu. Czasu jest mało, gdyż wybory są przyspieszone i kandydaci spoza rządu mają szanse ograniczone.
Moje poglądy ukształtowały się w kierunku konserwatywno-liberalnym i jestem sympatykiem kandydatury Janusza Korwina-Mikke -> może jest ktoś za lub przeciw i ma ku temu jakieś merytoryczne argumenty? Lub jest ktoś kto ma innego kandydata? Zapraszam do wyrażenia poglądów.
Niestety ostatnimi czasy ciężko komukolwiek się przebić do głosu w mediach spoza parszywej czwórki: PO, PiS, SLD i PSL i nie trzeba być jasnowidzem by przewidywać, że taki stan rzeczy może być aktualny. Bezpieka od obalenia rządu Jana Olszewskiego do dziś trzyma się przy rkorycier1; http://www.youtube.com/watch?v=55TqA5QBWWw&feature=related http://www.youtube.com/watch?v=zhj4rvei5pg Mam nadzieję, że wzrośnie liczba ludzi którzy będą wiedzieli dlaczego na kogoś głosują ( a nie poddawać się manipulacjom płytkiej kampanii ludzi z dzikiego rządu bo dalej będziemy żyć w dzikim kraju ) i ogólna świadomość społeczna wzrośnie. Zobaczymy jak będzie  |
|
|
| Autor |
RE: Przyspieszone wybory na prezydenta |
jaNo
Użytkownik
Data rejestracji: 14.02.05 |
| Dodane dnia 30-04-2010 14:51 |
|
|
Z przyjemnością podzielę się swoimi poglądami politycznymi.
Oto moja wyważona odpowiedź:
Każdego polityka wystrzeliwałbym z armaty na Księżyc uprzednio polawszy go napalmem.
Dziękuję za uwagę.

|
|
|
| Autor |
Consigliere
Użytkownik
| Dodane dnia 30-04-2010 15:29 |
|
|
Całkiem nieźle No to do dzieła  |
|
|
| Autor |
jaNo
Użytkownik
| Dodane dnia 30-04-2010 16:42 |
|
|
|
A po ile napalm na targu ? |
|
|
| Autor |
Consigliere
Użytkownik
| Dodane dnia 16-05-2010 13:00 |
|
|
http://www.youtube.com/watch?v=9ubwenQIx3k http://www.youtube.com/watch?v=5l7O-2Z-jdI Nie chcę być Jeleniem. Po obniżeniu podatków będziesz mógł sobie kupić to co inne partie tylko Ci obiecują. TRZEBA OPODATKOWAĆ MOŻLIWOŚCI A NIE EFEKTY <truth>
|
|
|
| Autor |
Lucky Luke
Moderator

Miejscowość: Frampol.
Data rejestracji: 07.04.05 |
| Dodane dnia 16-05-2010 18:42 |
|
|

AR |
|
|
| Autor |
yomek
Użytkownik
Data rejestracji: 11.01.07 |
| Dodane dnia 17-05-2010 13:05 |
|
|
|
Mądrze mówi pan Korwin tylko szkoda ze nie zdobedzie więcej jak 5% |
|
|
| Autor |
Consigliere
Użytkownik
| Dodane dnia 17-05-2010 13:31 |
|
|
JKM dobrze mówi bo jest za normalnym państwem. http://www.polskieradio.pl/jedynka/sygnalydnia/?id=21702 http://wiadomosci.wp.pl/kat,1025917%208311%201026001%201342%201025929%201023301%209251%201025897,title,Polska-nie-jest-normalnym-krajem,wid,12261014,wiadomosc.html
Posiada słabe poparcie bo jest marginalizowany przez media (w mediach publicznych jest zapraszany zaledwie kilka razy na 4 lata) a o PO, PiS, SLD, PSL słyszy się 3 razy dziennie. Kłamstwo wypowiedziane 100 razy jest odbierane jako prawda.
Spójrzmy na sondaże z popularnego portalu społecznościowego http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,Sondaz-Korwin-Mikke-wyprzedza-Kaczynskiego,wid,12265171,wiadomosc.html obecnie jest drugi wynik!! A ludzie są od początku karmieni w mediach, że liczą się tylko dwaj kandydaci w walce. Sporo moich znajomych jest za JKM- bez moich namów, jeśli coś to ja mogę tylko powiedzieć, że jestem za JKM, ewentualnie zachęcić do poparcia. Nie jestem członkiem partii WiP, ale w jakimś stopniu się angażuje w sprawę w trakcie wyborów bo też chcę żyć w normalnym państwie. Jest też część ludzi co by zagłosowała, ale jest wprowadzana w błąd, że ich głos pójdzie na marne.. Rozumiem, że Komorowski i Kaczyński są bardziej medialny od innych i mają większe poparcie, ale co to za demokracja w której media robią atmosferę tylko dla dwóch kandydatów. Szanse do debaty powinni mieć wszyscy, żeby ludzie mogli mieć szanse wyboru.
Jest sporo mądrych rzeczy odnośnie JKM, ale tego wszystkiego trzeba szukać w internecie i zrozumieć. Przeciętny głosujący człowiek ogląda raz na jakiś czas tylko wiadomości w TV, to jak ludzie mogą świadomie na kogoś zagłosować.
http://www.rp.pl/artykul/480147.html W tym linku można zobaczyć jak realnie wygląda kapania. Komorowski i jego sztab skupia się tylko nad walką i oczernianiem PiS opierając się na stereotypie wyrobionym 3 lata temu. Komorowski się kompromituje jak coś mówi, a jak jego sztab coś powie (np. Bartoszewski) to go pogrąża. DYSONANS JEST STRASZNY I PO NIE WIE CO ROBIĆ. PO produkuje się jak może a PiS podchodzi w miarę spokojnie do sprawy co PO najbardziej boli, przez co PO i PiS mają już zbliżone sondaże i miedzy dwiema partiami sprawa się rozstrzyga. A gdzie tu jest jakaś merytoryczna dyskusja.
Po 10 min linku Jan Pietrzak (chyba nie trzeba przedstawiać) mówi: Korwin-Mikke powinien mieć większy elektorat,- zdecydowanie- niż ma na ogół w wyborach. Tak uważam, ponieważ mimo wszystko jest atrakcyjną postacią. Ma zawsze coś do powiedzenia- oryginalnego, ciekawego, zabawnego, z innego punktu widzenia. Ja bardzo cenię ludzi, którzy są oryginalni i niebanalni. I on powinien mieć spory elektoratu u ludzi, którzy szukają czegoś takiego.
Nie tylko Jan Pietrzak uważa, że JKM za osobę wartościową, ale i: Krystyna Sienkiewicz, Krzysztof Skiba, Kazik Staszewski... wielu wykładowców ekonomii i ludzi znających się na gospodarce przede wszystkim.
Ja popieram JKM ze względu na ideę i nie zwracam uwagi na to czy waha się na granicy kilku procent. Jest możliwe, że JKM nie osiągnie nawet progu 5%- wtedy w drugiej turze (jeśli pójdę), zastanowię się między Kaczyńskim a Komorowskim, ale oby tak nie było.
Żal mi tylko ludzi, którzy na pewno nie będą głosowali na PiS a już mają coraz mniejsze powody głosowania na Platformę 
Edytowane przez Consigliere dnia 17-05-2010 22:57 |
|
|
| Autor |
yomek
Użytkownik
Data rejestracji: 11.01.07 |
| Dodane dnia 18-05-2010 08:01 |
|
|
|
Niestety wyniki sondaży na facebook'u nie są zbyt miarodajne ze względy chociaż na to, że ludzie starsi którzy głosują w każdych wyborach nie mają tam kont a nie jest to 1000 czy 2000 osób ale pare milionów. W dodatku tak jak mówi pan Mikke, żyjemy w świecie zdominowanym przez socjalistów w większym lub mniejszym stopniu i idee takie jak całkowity liberalizm są ludziom obce a przynajmniej wydają się mocno ekscentryczne. A program pana Mikke wcale nie jest taki zagmatwany obecnie obywatel jest zmuszony do "troski o państwo" (czyt. płac wysokie podatki az umrzesz) natomiast państwo no nie troszczy sie o nas za bardzo. Pan Mikke mówi natomiast coś całkiem nowego nie płac na państwo i nie wymagaj albo płac i wymagaj czyli mamy wybór. Moze ten koszt 200 zł miesięcznie o którym mówił w wywiadzie to troche mało ale nawet niech to bedzie 500 zł to nijak sie to ma do ponad 50% pensji które płacimy obecnie, vatu, akcyzy i wszystkich innych niemałych opłat które pod przymusem płacimy teraz a dziura budżetowa rośnie z roku na rok (w tym roku wyniosła około 50mld zł, dług państwa to juz 54% PKB albo jak kto woli ponad 500mld zł a same raty + odsetki od tego długu to juz około 40mld czyli prawie cała dziura budżetowa). Wychodzi na to że dzięki obecnym rządom spłacami pożyczki pożyczkami amen. |
|
|
| Autor |
Consigliere
Użytkownik
| Dodane dnia 18-05-2010 10:55 |
|
|
Prezes WiP mówi o liberalizmie a nie libero-socjalizmie, który reprezentuje obecna prawica. Liberalne reformy są potrzebne, ale nie mają szans wejść w życie bo zaraz jakieś związki zawodowe krzyczą i inni ludzie- a partie boją się tych reform bo poparcie poleci. Więc perspektywa w rządzeniu jest tylko na 4 lata a nie dalej. (dlatego dla młodych ludzi na emerytury kasy nie będzie wcale, a dla ludzi obecnie w wieku średnim emerytury będą o połowę mniejsze- chyba, że zajmą się ofe.. czy będą odkładać do kieszeni)... WiP wyborów nie wygra, ale jakby był w koalicji z Platformą zamiast PSLu to liberalizm mógłby już mieć jakieś szanse (w tym zdaniu mówiłem o wyborach do parlamentu- mała dygresja, ale cały czas się trzymamy wyborów prezydenckich bo jest taki czas)
Wiem, że sondaże na fb nijak mają się do ogólnych, ale ogólne sondaże też nie są wiarygodne- np. zawsze w wyborach okazuje się, że PiS ma większe poparcie niż wcześniej sądzono. Chciałem pokazać, że są ludzie, którzy popierają JKM.
Wczoraj u Lisa był Zbigniew Hołdys http://www.tvp.pl/publicystyka/polityka/tomasz-lis-na-zywo/wideo/17052010/1713784 nie mówił, ze jest za kandydatura JKM, ale tak samo jak ja się irytuje obecna kampanią obracającą się tylko wokół dwóch. Ogłosił protest i jest za tym, żeby głosować na trzeciego z ostatnich sondaży przed wyborami. Na fb o tym pisze. Jeśli JKM nie będzie miał szans w ostatnich sondażach to będę głosował zgodnie z zamysłem ZH- na trzeciego 
Edytowane przez Consigliere dnia 18-05-2010 11:07 |
|
|
| Autor |
Don Michael Corleone
Użytkownik

Miejscowość: Frampol
Data rejestracji: 12.10.06 |
| Dodane dnia 18-05-2010 11:54 |
|
|
Głosujcie na mnie Rodacy
Kiełbasa browary i inne towary
narodzie kochany ja Tobie dam
opiekę lekarską i rentę wysoką
tylko mnie wybierz na prezydenta
Kokosy, banany narodzie kochany
a zamiast pracy taniec i śpiew
i każdy będzie miał co tylko będzie chciał
tylko mnie wybierz na prezydenta
Ja obiecuję Wam, ja obiecuję Wam I Festyn co sobotę!! POzdr
"Dziś załatwiam wszystkie sprawy Rodziny, więc nie mów mi, że jesteś niewinny..."
Edytowane przez Don Michael Corleone dnia 18-05-2010 11:55 |
|
|
| Autor |
jaNo
Użytkownik
| Dodane dnia 18-05-2010 23:15 |
|
|
Politycy to są do wyboru: głupcy,złodzieje,szubrawcy,utopiści jak uwielbiany przez przedmówców Mikke itd...
Wybierać piękniejszego złodzieja albo złotoustego szubrawca czy kosmitę-wariata ?
Ma to sens, Szanowni Państwo ?
Czy to wam nie urąga ?
Czy warto nurzać się w błocie upierając się przy jakimś kandydacie ?
Potraktujcie ich chociaż raz tak jak oni was potraktują po wyborach.
Żeby było sprawiedliwie, ok ?
Edytowane przez jaNo dnia 18-05-2010 23:16 |
|
|
| Autor |
Consigliere
Użytkownik
| Dodane dnia 19-05-2010 01:24 |
|
|
Uwielbiać można przez uczucia a wyborów politycznych dokonuje się przez rozum, którego niestety tobie brakuje. Jak będziesz taki sprawiedliwy i nie ruszysz swojego głosu w słusznej sprawie to będziesz tak samo się babrał w błocie jakbyś poparł kogoś innego  |
|
|
| Autor |
jaNo
Użytkownik
| Dodane dnia 19-05-2010 22:30 |
|
|
|
Consigliere napisał/a:
...wyborów politycznych dokonuje się przez rozum, którego niestety tobie brakuje.
Dużo jest takich naiwnych w narodzie jak Ty ?
Nie lepiej olać chołotę i mieć wolną niedzielę ?
Jeśli w coś wierzę to w to , że gdyby naród wrzasnął zgodnym chórem "Pocałujcie nas w d...." i pozostał pod pierzyną to może "elyty" by się opamiętały.
Ale póki co są jeszcze ludzie , którzy wierzą w tzw."wybory" ... |
|
|
| Autor |
Consigliere
Użytkownik
| Dodane dnia 19-05-2010 23:22 |
|
|
Dobrze Ja Ci nie będę mówił czy jesteś naiwny czy nie. Rób jak uważasz, masz do tego prawo. |
|
|
| Autor |
Consigliere
Użytkownik
| Dodane dnia 22-05-2010 07:54 |
|
|
Business as usual.
Parę lat temu była powódź, która spowodowała spustoszenie i nie wyciągnięto wniosków. Teraz Tusk czy inni szwendają się po ternach zalewowych i udają, że walczą z powodzią. Rząd powinien wcześniej coś zrobić.
Ludzi zalewa woda a mnie krew zalewa jak widzę, że Tusk już obiecuje rekompensaty za pieniądze z budżetu. Rozumiem, że straty są na wysokości 3 miliardów pln i ludzi nie wolno teraz zostawić bez pomocy, ale powodzie będą się powtarzać dalej. I co? Za każdym razem przez zaniedbania będzie szła kasa na rekompensaty? Zastanawia mnie też jak duży % poszkodowanych mógł nie ubezpieczyć swojego majątku. Każdy rozsądny człowiek w Polsce ubezpiecza swoje mienie, a część ludzi którzy już raz powódź przeżyli dalej nie zrobili nic w tym kierunku i teraz oczywiście wyciągają rękę po kasę.. Tym bardziej, że w tym roku była sroga i przedłużająca się zima. (inna sprawa, że "w zachodnich państwach nikt nie ubezpieczyłby takich domów. U nas się je ubezpiecza, a potem, gdy zostaną zalane, towarzystwa ubezpieczeniowe wszystkim podnoszą składki, by wypłacić odszkodowania powodzianom." )
Ostatnio JKM wysunął bardzo słuszną propozycję. Do wszystkich sztabów wyborczych propozycja została rozesłana. Chce, by każdy z nich już teraz zadeklarował, że jeśli wygra, to doprowadzi do postawienia przed Trybunał Stanu winnych zaniedbań w tworzeniu planów przestrzennych, a także zaniedbań w planach walki z powodzią. Bo takie zaniedbania powinny być karane. Ciekawi mnie bardzo jak inni kandydaci zareagują na tę propozycję...
http://www.youtube.com/user/UPRTV#p/a/u/0/CtK27GhAZwU
"Jeśli idzie o ochronę przeciwpowodziową, nasz kraj jest w głębokiej komunie, ale nie przez ekologów, którzy nie dopuszczają do powstawania wałów. Wały nie są tu żadnym rozwiązaniem. Postawienie ich w jednym miejscu powoduje, że woda spiętrza się w drugim. Natury nie da się ujarzmić. Powinniśmy dać rzekom swobodnie się rozlewać. Wygospodarować tereny, które byłyby dla nich naturalnym ujściem. Tymczasem w Polsce na tych terenach pozwala się ludziom budować. W zachodnich państwach nikt nie ubezpieczyłby takich domów. U nas się je ubezpiecza, a potem, gdy zostaną zalane, towarzystwa ubezpieczeniowe wszystkim podnoszą składki, by wypłacić odszkodowania powodzianom. Potrzebujemy porządnej dyskusji, jak mądrze zarządzać rzekami. Wycinać przy nich drzewa? Nic podobnego. Ich korzenie spowalniają fale. Jasne, że ona się potem cofnie, ale mogłaby na rozlewisko. Hydrologom nie uda się zbudować jednej prostej rynny, którą wszystkie rzeki spłyną do Bałtyku. Przyrody tak uregulować się nie da. Chcieli Niemcy i wybetonowali Ren. Nie uchroniło ich to przed powodzią. Widać, że nie tędy droga - mówi Ślusarczyk."
http://krakow.gazeta.pl/krakow/1,35798,7914102,_Gdyby_nie_ekolodzy_____Konflikt_o_waly_w_Oswiecimiu.html
Edytowane przez Consigliere dnia 22-05-2010 07:57 |
|
|
| Autor |
ulciaw
Użytkownik

Data rejestracji: 05.06.08 |
| Dodane dnia 27-05-2010 08:07 |
|
|
"Na lata 2007-13 Unia przyznała Polsce ponad 67 mld euro. Z tego aż 27 mld ma pójść na rozbudowę infrastruktury: drogi, linie kolejowe, sieci wodociągowe. Rząd PiS w sierpniu 2006 r. (premierem był Jarosław Kaczyński) zdecydował, by z Programu Operacyjnego Infrastruktura i Środowisko na inwestycje hydrologiczne wydać zaledwie 430,6 mln euro. To wystarczyłoby na realizację tylko ok. 20 dużych inwestycji. - Wtedy uznaliśmy, że priorytetem powinno być zwiększanie potencjału gospodarczego - powiedział nam Jerzy Kwieciński, ówczesny wiceminister rozwoju regionalnego."
http://wyborcza.pl/1,75248,7940981,Wiecej_na_waly__mniej_na_rury.html#ixzz0p6fouPVw
"mamy w Polsce ustawę z 2001 o szczególnych zasadach odbudowy, remontów i rozbiórek obiektów budowlanych zniszczonych lub uszkodzonych w wyniku działania żywiołu. Ustawa ma służyć szybkiej odbudowie obiektów zniszczonych przez kataklizmy takie jak huragany, osuwiska i właśnie powodzie.
Do odbudowy zupełnie zniszczonych budynków nie potrzeba pozwolenia na budowę, wystarczy zgłosić zamiar odbudowy staroście lub prezydentowi miasta. Jeśli po upływie siedmiu dni nie będzie sprzeciwu, można przystąpić do odbudowy."
http://wyborcza.pl/1,75968,7935897,Budujesz_na_terenie_zalewowym__My_ci_to_ulatwimy_.html
tak wiec co pare lat bedzie to samo - powodz, straty i placz.... |
|
|
| Autor |
Lord
Użytkownik

Miejscowość: Frampol
Data rejestracji: 26.02.06 |
| Dodane dnia 28-05-2010 07:48 |
|
|
NIKT INNY 

Edytowane przez Lucky Luke dnia 28-05-2010 15:50 |
|
|
| Autor |
Consigliere
Użytkownik
| Dodane dnia 30-05-2010 10:18 |
|
|
http://www.youtube.com/watch?v=gQ4HKq6hCvw&feature=player_embedded A co o nas powiedzą "inni"? TRZEBA ROBIĆ TO, CO JEST SŁUSZNE, A NIE TO, CO JEST MODNE. 
Edytowane przez Consigliere dnia 30-05-2010 10:28 |
|
|
| Autor |
Consigliere
Użytkownik
| Dodane dnia 31-05-2010 11:58 |
|
|
Sformułowano ankietę z 28 pytaniami w obrębie 11 zagadnień, które instytut badawczy SMG/KRC wyłonił na podstawie zapytania Polaków- jakie powinny być najważniejsze tematy kampanii, wokół których powinna koncentrować się debata. Powstałą w ten sposób ankietę wypełnili wszyscy kandydaci na prezydenta. Dodatkowo: "Na podstawie odpowiedzi kandydatów stworzyliśmy zestawianie ich poglądów, dzięki któremu każdy wyborca może dowiedzieć się, na kogo tak naprawdę powinien oddać swój głos w zbliżających się wyborach." Można także oddać swój głos w sondażu i sprawdzić wyniki. Do tej pory zagłosowało już prawie pół miliona ludzi.
http://www.tvn24.pl/0,10944,,,poglady-kandydatow-ankieta-tvn24,raport.html
http://tvn24.lajt.pl/8430049,forum.html
Edytowane przez Consigliere dnia 01-06-2010 11:18 |
|
|